nymf fakta!!

Skötselråd

Det rekommenderade bur måttet enligt jordbruksverket för en nymf är, L 120 cm, D 70 cm, H 80 cm. Till botten material kan du använda t ex. sand, sandpapper, naturmaterial. Jag skulle rekommendera att man byter i buren varannan till vad tredje dag, för att undvika bakterie samling. En ren och fräsch bur ökar trivselfaktorn både för dig och fågeln.

En nymf behöver mycket sysselsättning för att bli stimulerad, det är en intelligent fågel. Den behöver tillgång till många leksaker i buren och färska grenar att gnaga på, favoriten är äppleträd men björk, rönn, pil, asp mm går också bra.

Det är viktigt att din nymf får komma ut ur buren ett par timmar om dagen för att kunna få sträcka på sig och få lite motion. Men lämna aldrig fågeln ensam när den är ute. Dom kan skada både sig själva och hemmet, genom att bita sönder farliga kablar bl. a. Glöm inte heller att se till att det inte finns några öppna fönster, så att fågeln kan flyga ut.

Det är viktigt att man ställer buren på en dragfri plats, så att fågeln inte står i en massa drag och blir sjuk.

Något nymfen älskar, så är det att bada/dusch. Duscha fågeln gör du lätt med en blomsterspruta med ljummet vatten, sen finns det också att köpa parakit/papegoj fågelbad i zooaffären, som man kan hänga på buren. Det är viktigt för fågeln att få chansen till att hålla sin fjäderdräkt ren, när dom badar/duscha blir dom av med damm och smuts, speciellt skönt är det för dom att bada/duscha när dom ruggar.

Om fågeln blir sjuk, kontakta en fågel kunnig veterinär.        våran nymfparakit.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0